tisdag 11 oktober 2011

Cheeses!

Så mycket ost... och en supertrött Anja
Idag var det till att palla sin rumpa ur sängen strax efter klockan sex. Vi skulle på frivillig utflykt med skolan, och jag tyckte det verkade spännande. 7.55 skulle vi vara i skolan, och typ 10 minuter senare gick bussen ut på landet. Vi skulle åka till ett ysteri och se hur de tillverkar den världskända osten parmagiano reggiano; parmasanost. Osten tillverkas endast i 5! kommuner, och det är här i Modena och 4 grannstäder/byar. Väldigt imponerande, med tanke på de kvantiteter som faktiskt går åt av parmasanost. Den tillverkas dessutom enbart av lokala och organiska råvaror, tex får mjölken inte produceras mer än 2 timmar bort från ysteriet. Trots att vi var på ett litet mejeri, fanns det hur mycket ost som helst, kändes det som, på lagring. Snittlagringstiden på en parmasanost är 24 månader. Vi fick även se när en av människorna på ysteriet skar upp en sån där stor ostklump (på 50 kg). Eller skar upp... han ristade en skåra tvärs över osten och likaså på andra sidan och bände sedan isär den. Vi fick också naturligtvis provsmaka. Ååh... så gott det var med helt färskkarvad, 2-årig, parmasanost. Ingen plastsmak här inte. ;)

ännu mera ost
Nyuppskuren hel ost

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar