fredag 2 mars 2012

Förra helgens utflykt

Vad har "den lärda", "den röda" och "den feta" gemensamt?

Lutande tornen i... Bologna
Alla är smeknamn på staden Bologna.
Den lärda för att Europas äldsta universitet ligger i Bologna, den röda antingen för dess politiska åsikt eller på grund av färgen på taken och byggnaderna och den feta för den något kaloristinna maten som kommer därifrån.

Dit for färden i lördags. Får ju passa på att åka iväg på lite utflykter när sambon väl är hemma. Dagen till ära bjöd på ett strålande väder. Runt 16 grader varmt och strålande solsken. Det blev t-shirt för både mig och sambon, och en massa skumma blickar från infödingar.

Bologna var en väldigt mysig stad och man kunde verkligen känna av att det är en riktig medeltidsstad. Ett par lutande torn från 1100-talet finns det bland annat, och det fanns också en massa borgliknande byggnader. Dock var själva centrumkärnan mindre än vad jag först trott... för avstånd som på kartan såg rätt långa ut, tog inte allt för lång tid att ta sig till... Menmen... det var en mysig stad i alla fall.

Staty av Neptunus
En staty av Neptunus stod på ett av torgen. Eller staty.. det var en fontän ju. Det måste dessutom vart en av få konstverk som klarade sig ifrån stympning, för han stod där helt i sin nakenhet utan fikonlöv.. eller vilket sorts löv som nu används på stympade konstverk.

8 av stadens torn på samma bild
Det fanns något också som kallades för "terrassen", där man kunde komma upp och få en schysst vy över staden. Det kostade naturligtvis pengar att gå upp där, och det får man ju räkna med på turistattraktioner liksom. Det jag blev lite full i skratt över var att vi betalade 3 euro per person, för att klättra upp på en byggnadsställning. De höll på med fasadrenovering på byggnaden. Så vi tog oss alltså 22 meter upp i luften på en byggnadsställning, för att titta på staden från lite högre höjd. Och visst... jag måste erkänna, det var så värt de pengarna. Trots mördartrapporna man var tvungen att ta sig upp för. Det roliga var att det var typ 12-13 våningar någonting, och det fanns en enda stol utplacerad i trappan, så man kunde vila lite. Den stolen stod på våning 5! På våning fem kände man sig fortfarande väldigt hurtig... när man däremot kom upp mot våning 9, då började krafterna tryta, och när man väl var uppe på toppen, så var i alla fall jag helt slut.

Bilden till vänster visar den byggnad vi steppade upp i, fast från baksidan. Den var mycket finare från det hållet faktiskt. :) Och vi kom definitivt inte högre än kanten till höger.

Vi hittade också en marknad som vi kikade lite på. I mina ögon mätt, var det en väldigt stor marknad. Men första söndagen i varje månad, var det tydligen en "markato grande", en stor marknad. Jag undrar just hur stor den är, om den som vi var på klassades som jättestor för min del liksom. Man kanske skulle åka dit på söndag, bara för att se efter. ;)

2 kommentarer:

  1. Grattis! Du vann i tävlingen om ett babyhäfte på min blogg :D maila din adress till pysselkiisen@live.se så skickar jag din vinst inom kort.

    SvaraRadera
  2. Hej Nu har jag tagit mig tid för att se var du bor. Jag har åkt bil några gånger till Italien. Det jag minns mest var en resa som gick över Frankrike, Monaco och sedan in i Italien och ner till Toscana. Vi Bodde mellan Florens och Piza. Vi gjorde en massa utflykter och det jag minns mest förutom det lutande tornet var Vinci och den utställning om Leonardo som var fantastisk. Sedan har vi varit i La Spetzia, Venedig och faktiskt legat en fem dagar vid den sydlia spetsen av Gardasjön. Och med vi menar jag Catrin. Hon var och är Italienälskare. Kan Italienska flytande fast är kanske bäst på det skrivna språket. Ha det gott där nere. Måste vara vår på gång nu, eller hur.

    SvaraRadera